„ROBIMY SAŁATKĘ JARZYNOWĄ” – zajęcia kulinarne w grupie Myszek

W tym tygodniu odbyły się wyjątkowe zajęcia kulinarne pod hasłem „Robimy sałatkę jarzynową”. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem i uśmiechem na twarzy zamieniły się w prawdziwych małych kucharzy. Przed rozpoczęciem pracę, rozmawialiśmy o warzywach potrzebnych do przygotowania sałatki. Dzieci rozpoznawały marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wspólnie przypomnieliśmy, dlaczego warzywa są tak ważne w codziennej diecie i jak wpływają na nasze zdrowie. Po umyciu rąk i założeniu fartuszków wszyscy byli gotowi do działania. Dzieci samodzielnie kroiły ugotowane warzywa (oczywiście bezpiecznymi nożykami), wrzucały je do dużej miski, dodawały jajka.

Najwięcej emocji wzbudził moment dodawania majonezu i dokładnego mieszania wszystkich składników. Przedszkolaki uczyły się, że wspólna praca wymaga współpracy i dzielenia się zadaniami. Kiedy sałatka była już gotowa, wszyscy z dumą zasiedli do degustacji. Dzieci z apetytem próbowały swojego dzieła. Okazało się, że własnoręcznie przygotowana sałatka smakuje najlepiej! Niektórzy nawet poprosili o dokładkę.

Zajęcia kulinarne to nie tylko wspaniała zabawa, ale też doskonała okazja do nauki samodzielności, rozwijania małej motoryki i kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci mogły poczuć dumę z wykonanej pracy i przekonać się, że zdrowe jedzenie może być smaczne i kolorowe.